Blog

VSME goedgekeurd door de EFRAG

Op 13 november 2024 is de VSME goedgekeurd door de EFRAG SRB. In deze blog leggen we uit wat dat precies betekent, hoe de VSME er ongeveer uit gaat zien en wat nu de volgende stap is.

Rien Heuver
Illustratie van een nieuwslezer

De VSME is goedgekeurd

Op 13 november 2024 is de VSME goedgekeurd! Even ter herinnering, VSME staat voor: Voluntary sustainability reporting standard for non-listed SMEs. Met andere woorden: de vrijwillige standaard voor het MKB (niet beursgenoteerd) om te rapporteren over hun duurzaamheid. Met 21 stemmen voor en 1 stem van onthouding was er ook geen twijfel over mogelijk. Cristina Saporetti, die onthield van stemming, gaf daarvoor de volgende reden (vertaald uit het Engels):

Het is nog niet duidelijk hoe haalbaar het is voor de kleinste bedrijven en hoeveel het gaat kosten voor micro-ondernemingen. Ik begrijp dat er nog hulpbronnen ontwikkeld worden, maar ik weet nog niet zeker of ze al deze informatie kunnen managen.

Gelukkig kan de Groene Otter daar bij helpen natuurlijk en houden wij alle ontwikkelingen nauwgezet in de gaten.

Wat is de EFRAG (SRB)?

SRB staat voor Sustainability Reporting Board (vertaald: duurzaamheidsrapportagebestuur); de groep mensen binnen de EFRAG die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de VSME. En EFRAG? Dat staat voor European Financial Reporting Advisory Group; de europese financiële rapportageadviesgroep dus. Een organisatie die de EU adviseert en assisteert met zaken die te maken hebben met financiële en duurzaamheidsrapportages.

Kortom, dit is de groep die de afgelopen jaren aan de VSME heeft gewerkt. De meeting waarin de VSME werd goedgekeurd is publiekelijk toegankelijk en kun je hier terugkijken. Vanaf ongeveer 2:10:00 wordt de goedkeuring en het stemmen besproken. Na het stemmen zegt Patrick de Cambourg, voorzitter van het bestuur:

[this] represents a major step forward

Een flinke stap vooruit dus, met de goedkeuring van de VSME.

Hoe ziet de nieuwe VSME eruit?

De nieuwe VSME is versimpeld ten opzichte van de vorige draft. In ons vorige blog schreven we al over hoe de standaard er waarschijnlijk uit zou gaan zien en dat klopte wel ongeveer. Er zijn dus twee modules: de basismodule en de uitgebreide module. De herziene versie kun je hier alvast downloaden van de EFRAG-website.

De basismodule

De basismodule is bedoeld voor micro-ondernemingen en bevat 11 datapunten die bedrijven zouden moeten opnemen in hun rapport. De eerste twee punten (B1 en B2) zijn algemene punten en de overige 9 zijn verdeeld in de ESG-categorieën:

  • Milieu (E van Environment) - B3 t/m B7
  • Sociaal (S van Social) - B8 - B10
  • Bestuur (G van Goverance) - B11

Uitgebreide module

De uitgebreide module bevat extra datapunten die waarschijnlijk opgevraagd zullen worden door gelieerde partijen: klanten, leveranciers, financiers et cetera. Partijen die aan de slag gaan met een VSME-rapport omwillen van dit soort vragen/enquêtes doen er dus goed aan ook de uitgebreide module mee te nemen in hun rapport.

En nu?

De teamleider bij de Europese Commissie over duurzaamheidsrapporting, Tom Dodd, gaf tijdens de meeting aan dat de EU van plan is om hetzelfde proces te doorlopen als dat geldt voor verplichte standaard (want VSME is natuurlijk vrijwillig). Tom Dodd:

Dat bevat, onder andere, het consulteren van de acht verschillende EU-lichamen die we verplicht zijn te consulteren bij een gedelegeerde handeling. Het omvat ook een extra periode van een maand van publieke opmerkingen, geen volledige publieke consultatie, op het finale ontwerp voordat de commissie het aanneemt.

Kortom, nog even wachten tot alle formaliteit in het proces netjes doorlopen zijn en dan zal de VSME vermoedelijk begin 2025 officieel gepubliceerd worden.

Tot die tijd?

Zijn wij bij de Groene Otter natuurlijk druk bezig met onze software verfijnen voor het opstellen van een VSME-rapport en voor het in kaart brengen van je kansen, risico’s en grootste impactgebieden zodat je als organisatie je kunt voorbereiden op de toekomst. Meer weten? Laten we eens koffie drinken! Vul het formulier aan de rechterkant in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact met ons op

Bedankt voor je bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Start vandaag met verduurzamen

Vraag een gratis demo aan en ontdek wat de Groene Otter voor jouw organisatie kan betekenen.

Demo aanvragen