Alle antwoorden
Vragen over de VSME
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Of wil je meer weten dan het beknopte antwoord hieronder? Neem contact met ons op en we leggen het graag aan je uit!
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Of wil je meer weten dan het beknopte antwoord hieronder? Neem contact met ons op en we leggen het graag aan je uit!
VSME staat voor “Voluntary reporting standard for Small and Medium-sized Enterprises”. Oftewel: de vrijwillige duurzaamheidsrapportage voor het MKB.
De VSME is een rapportagestandaard die MKB-bedrijven helpt om hun duurzaamheidsinspanningen inzichtelijk te maken.
Ja, de VSME is speciaal ontworpen voor kleinere bedrijven, terwijl de CSRD gericht is op grote ondernemingen. De VSME is vrijwillig en eenvoudiger van opzet, terwijl de CSRD verplicht is en uitgebreide rapportages vereist.
Ja, je kunt zelf aan de slag met de VSME. Alle informatie die je nodig hebt is beschikbaar op de website van de EFRAG. Toch kan het handig zijn om ondersteuning te zoeken als je snel en efficiënt een volledig rapport wilt opstellen.
In vergelijking met de CSRD is de VSME relatief eenvoudig. De standaard is afgestemd op de mogelijkheden van MKB’s, met duidelijke richtlijnen en modules die flexibel kunnen worden toegepast.
De kosten van een VSME-rapport hangen af van de omvang van je bedrijf en hoeveel ondersteuning je nodig hebt. Dit kan variëren van een doe-het-zelf-aanpak met minimale kosten tot een volledig begeleid traject met meer investering. Neem hierbij mee hoeveel producten/diensten je levert, hoeveel vestigingen je hebt, hoeveelheid vervoer en verplichte wetgeving of certificering.
Nee, de VSME is vrijwillig, maar een jaarlijkse update is aanbevolen. Hiermee houd je je gegevens actueel en het is handig voor grote partijen die jaarlijks voor de CSRD deze gegevens opvragen.
Het is niet verplicht om software te gebruiken, maar het kan het proces aanzienlijk vereenvoudigen. Met software kun je gegevens gemakkelijk bijhouden en snel rapportages opstellen die voldoen aan de standaard.
Daarnaast biedt software mogelijkheden die handmatig lastiger zijn. Zo biedt het automatisch vergelijkingen met eerder jaren inclusief duidelijke grafieken. Ook kan het maatregelen suggereren waar je als organisatie mee aan de slag kunt om te verbeteren.
Nee, een accountantscontrole is niet verplicht voor de VSME. Doordat je alle databronnen, berekeningen en onderbouwing aanlevert kan de opvragende partij deze zelf controleren. Het kan natuurlijk wel dat je accountant een controle doet van de basisgegevens voor een extra stukje zekerheid.
Ja, op 17 december 2024 is de VSME-standaard gepubliceerd door EFRAG. Lees hier het nieuwsbericht (Engels) daarover.
Door de aankondiging van het Omnibusvoorstel door de Europese Commissie zou het kunnen dat er nog wel wijzigingen op de VSME gaan plaatsvinden. Daar is momenteel echter nog geen nieuws over.
Vraag een gratis demo aan en ontdek wat de Groene Otter voor jouw organisatie kan betekenen.
Demo aanvragen